Evo kako možete uštedjeti i na električnoj energiji!


Cijena struje sve više raste, a režijski troškovi postaju sve veće opterećenje za kućni budžet. No sve većim računima za struju možete se suprotstaviti s nekoliko jednostavnih i učinkovitih trikova te drastično smanjiti iznos računa za struju

S obzirom da je lijepo vrijeme najvažnija je električna energija. Klima ne smije biti na 18, nego na 20-23 stupnja, stručnjaci preporučuju da je najidealnija razlika u 5 stupnjeva.

Treba koristiti što više dnevnog svjetla, koliko god ga ima, a tek po potrebi paliti žarulje. Sve uređaje koje ne koristimo treba isključiti, primjerice punjače za mobitele, razne male sitne kuhinjske aparate koji nam rade svega par minuta u danu jer sve zajedno troši energiju mjesečno 30. kuna ako nemate produžni kabel s kojim možete sve odmah isključiti.

Štednjak i hladnjak nikad ne smiju biti jedan kraj drugog, nije poželjno niti da hladnjak bude na sunčanoj strani stana jer na taj način, također, troši više. Od bilo kuda u svijetu mogu upravljati s bilo kojim električnim uređajem u kući - rasvjetom, klima uređajem, grijanjem, bilo kojem uređaju koji je uključen na utičnicu.

Ako mu je ostao otvoren prozor, o tome dobiva i mail. Prednost je što kod rasvjetnih tijela može regulirati jačinu. 'Postavit ćemo je recimo na 60 posto i ona će se upaliti na 60 posto', kazao je.

Problem je što ljudi nisu svjesni činjenica. Primjerice, mikrovalna i pećnica troše između 2 do 4 vata kad su samo uključeni u struju. Noviji televizor 1 do 2 vata, stariji dvostruko više. Monitor, računalo i pisač zajedno mogu potrošiti i do 12 vati. Ruter za internet još 8. Kad uzmete u obzir da su neki od ovih uređaja 20 sati samo na stand by-u, a da neke koristite svega nekoliko minuta na dan, na mjesec izgubite između 30 i 50 kuna.

Sve ovisi koliko su vam stari uređaji i koliko ih ima. Vrlo jednostavan način kako da to spriječite je da imate jednostavno popularne produžne kablove, stisnete prekidač, ugasite dovbod struje svim uređajima koji su priključeni na taj produžni kabel i na taj način spriječite nepotrebnu potrošnju energije.

Račun se može smanjiti i s rasvjetom. Primjerice, kad biste jednu standardnu žarulju od 100 vati zamijenili štednom od 20 i kad bi ta žarulja gorjela 5 sati na dan, moguće je uštedjeti 120 kuna na mjesec. Štednu žarulju se ne isplati staviti u hodnik, gdje ćete vi upaliti svjetlo možda dva puta u danu na tri-četiri minute, nego u dnevni boravak, u kuhinju - u prostore gdje vi kad upalite svjetlo, svjetlo gori po 4 ili više sati.Kupujte kućanske aparate koji štede struju

Kada kupujete kućanske aparate, obavezno obratite pažnju na energetski razred. Preporučuje se kupnja uređaja koji spadaju u energetski razreda A koji troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Hladnjaci i ledenice imaju i klase A+ i A++ koje, naravno, troše još manje električne energije. Međutim, kod kupnje takvog uređaja tu je, naravno, problem cijena, jer su uređaji većeg energetskog razreda (A) skuplji u startu, ali su dugoročno isplativa investicija. No to ne znači da morate odmah zamijeniti sve kućanske aparate; znatno ćete uštedjeti ako zamijenite, na primjer hladnjak star osam godina novijim modelom boljeg energetskog razreda, piše familyhandyman.com.

Klima-uređaji

Velik dio računa za struju odlazi i u vrijeme ljetnih mjeseci kada se koristi klimatizacijski uređaji. Prilikom postavljanja klime, vrlo je važno voditi računa o njezinoj poziciji. Naime, klima-uređaji postavljeni na izravnoj sunčevoj svjetlosti troše i do 10 posto više električne energije. Najbolje bi bilo, ako je moguće, klimu smjestiti na sjeverni zid kuće ili zgrade. Naravno, veliku ulogu u štednji energije igra i redovito održavanje i čišćenje klime. Ako je vaš klima-uređaj stariji od 12 godina, njegovom zamjenom za noviji model boljeg energetskog razreda osjetit ćete veliku promjenu na računu za struju.Isključite iz struje sve aparate koje ne koristite

Elektronika troši jako puno struje, čak i kada je isključena. Stoga, prestanite bespotrebno nabijati račun za struju – isključite sve produžne kabele. Sedamdeset i posto električne energije uređaja troši se čak i kada su isključeno, no nisu isključeni iz struje. To su doslovce 'energetski vampiri' koji gutaju struju. Stoga, sve produžne kabele isključite na tipku te spriječite nepotrebnu potrošnju. Izbjegavajte rad aparata u 'stand by' načinu rada jer na taj način možete uštedjeti i do pet posto ukupne električne energije u kućanstvu. Također pripazite i da punjače ne ostavljate nepotrebno uključene u struju. Kad odlazite na vikend, potpuno isključite iz struje pisače, aparate za kavu i dodatne telefonske punjače.

Perilica suđa

Ako ne morate, nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa. Umjesto toga, ili otvorite vrata i sačekajte da se besplatno osuši na zraku ili ga obrišite i spremite. Tako će perilica posuđa potrošiti do 50 posto manje struje.

Prije no što uključite perilicu posuđa, pobrinite se da bude potpuno puna. Trošit će manje tople vode i manje sredstva za pranje te manje struje, a to će vam donijeti višestruku uštedu.Očistite sušilicu rublja

U sušilicu rublja stavljajte samo rublje iz kojeg je potpuno ocijeđena voda ili je centrifugirano. Što je rublje manje mokro, kraće će trajati sušenje što znači uštedu u potrošnji energije. Uvijek nastojte sušiti maksimalnu težinu rublja, jer ćete tako uštedjeti vrijeme i energiju. Prije svakog sušenja rublja provjerite je li filter čist. Nikada ne stavljajte više od maksimalne težine, jer time nepotrebno trošite vrijeme i energiju. U sušilicu rublja ne stavljajte stvari s kojih se još cijedi voda, jer je tako možete oštetiti. Neočišćeni filter drastično smanjuje učinkovitost sušilice. Nakon svakog sušenja očistite filter, a jednom godišnje i ispušni kanal.

Hladnjak

Pometite i usišite dno i stražnju stranu hladnjaka. Hladnjak troši više električne energije od svih ostalih kućanskih aparata. Stoga se svakako isplati barem dva puta godišnje zaviriti iza i ispod hladnjaka jer se tako poboljšava učinkovitost za 30 do 50 posto. Hladnjak i ledenica rade učinkovitije kada su puni. Stoga u hladnjak stavite posude napunjene običnom vodom, a u ledenicu vrećice s ledom. Hladnjak držite na temperaturi od jedan do tri stupnja. Svakako redovito provjeravajte u kakvom su vam stanju vrata hladnjaka i guma na njima; ako je potrebno, zamijenite je jer ćete tako spriječiti rasipanje energije.Perilica rublja

Uštedjet ćete sredstva za pranje, vrijeme, vodu i između pet do 15 posto potrošnje električne energije ako ne koristite program pretpranja za normalno zaprljano rublje. Osim toga, ako odjeća nije pretjerano zaprljana, operite je na nižoj temperaturi i smanjite potrošnju struje. Svakako razmotrite i uključivanje slabije centrifuge te nemojte uključivati polupraznu perilicu.

Kuhanje na struju

Kod kuhanja na struju dobar je savjet kuhanje s poklopcem jer na taj način toplina ostaje u posudi što dovodi do 20 posto uštede energije. Hrana će se brže skuhati ako posuda bolje prianja na grijaču ploču štednjaka što znači da treba upotrebljavati posude s ravnim i glatkim dnom.


Ipak, značajne uštede se mogu postići uz minimalna ulaganja postavljanjem perlatora na slavine koji ne koštaju mnogo, a zbog miješanja mlaza vode sa zrakom mogu dovesti do značajnih ušteda vode.

Još jedna lukava metoda uštede vode jest i "hakiranje vodokotlića“ postavljanjem plastične boce pune vode u slobodan kut vodokotlića kako bi mu se smanjio kapacitet ispuštanja.

I na kraju, ukoliko ste u mogućnosti, na Dan planeta Zemlje umjesto automobilom na posao pođite javnim prijevozom, a kad je lijepo vrijeme biciklom ili pješice. Na taj način nećete samo uštedjeti na benzinu, već ćete učiniti i lijepu stvar za naš planet.

Popular Today
Prirodni tretmani za liječenje prosirenih vena!
Read more
Izlečite proširene vene bez operacije, na prirodan način
Read more
Za njegu kože
Read more
Izbijelite zube kod kuće
Read more
Prirodna njega kože
Read more
Prirodno podmladjivanje lica
Read more
Evo kako možete uštedjeti i na električnoj energiji!
Read more
Prirodna njega kože
Read more

Never Miss A Post!